Bootje huren: wel de lusten, niet de lasten

Koop een boot, werk je dood. Uit ervaring weet de auteur van dit artikel dat het waar is. Maar wat als u nu wel lekker wilt varen maar niet zit te wachten op de beslommeringen? Nou, dan huurt u gewoon een bootje!

Met vrienden op een boot

Als u niet van april tot oktober wekelijks het water op wilt, is huren een goede optie. Een boot huren is weliswaar niet goedkoop, maar u heeft geen kosten zoals havengeld, verzekeringspremie en onderhoud. En die drie posten kosten eigenaren van een klein bootje al snel zo’n € 1.000 per jaar. Als ze het daar al mee redden…

Verhuurvoorwaarden

Als u een sloep, zeiljacht of een andere boot wil huren, lees dan de verhuurvoorwaarden aandachtig door. In principe bent u als bestuurder van de boot namelijk verantwoordelijk voor alle eventuele schade die u vaart! Als de verhuurder een cascoverzekering heeft, kan die uitkomst bieden.

Aansprakelijkheid

Strikt genomen is de eigenaar – in dit geval de verhuurder – aansprakelijk voor schade die u eventueel berokkend aan derden. Maar als de verhuurder kan aantonen dat u schuldig bent, kan hij de kosten op u verhalen.

Uw eigen aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten alleen u vaart met een kano, roeiboot, zeilboot of surfplank. En dan nog slechts gedeeltelijk als het om letselschade aan anderen gaat en bij schade die is veroorzaakt door zeilboten met maximaal 16m2 of motorboten met minder dan 4 PK. Vraag de verhuurder daarom ook of hij is verzekerd voor aansprakelijkheid.

Blijf alert!

Tot slot: zelfs als de verhuurder goed is verzekerd, kan hij bepaalde kosten op u verhalen. Bijvoorbeeld wanneer hij een eigen risico moet betalen. Blijf aan boord dus altijd alert!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.