Eigen risico, eigen bijdrage en zorgtoeslag in 2022

Ook komend jaar gaat het verplichte eigen risico in de zorg niet omhoog. Datzelfde geldt voor de eigen bijdrage voor medicijnen. Maar hoe werkt dat nou precies? En niet onbelangrijk: misschien heeft u wel recht op zorgtoeslag. Zonde om te laten liggen! 

Jonge blanke man die een doktersjas draagt, stethoscoop om heeft ​​en een map vasthoudt op een blauwe achtergrond

Het verplichte eigen risico geldt voor veel zorg uit het basispakket. Vergelijk het met uw auto- of opstalverzekering. Ook daarbij moet u vaak een deel van de schade zelf betalen. Het verschil met de zorgverzekering is dat het eigen risico per jaar is vastgesteld en niet per incident. 

Sommige zorg is vrijgesteld van het eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor bezoeken aan de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en wijkverpleging. Een overzicht vindt u hier.

Vrijwillig eigen risico 

Ook in 2022 bedraagt het verplichte eigen risico € 385 per volwassene per jaar. U kunt dit vrijwillig verhogen tot maximaal € 885 per jaar. In ruil daarvoor krijgt u premiekorting. Maar als u een dure behandeling moet ondergaan, kan het gebeuren dat u tot € 500 meer eigen risico kwijt bent. 

Eigen bijdrage 

Daarnaast moet u soms een eigen bijdrage betalen. Dat kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. Als u medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld. U betaalt daarvoor ook in 2022 een eigen bijdrage van maximaal € 250.  

Ook voor hulpmiddelen en protheses geldt meestal een eigen bijdrage. Een overzicht vindt u op de website van de Rijksoverheid

Zorgtoeslag 

De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid in de zorgkosten voor mensen met lagere inkomens. De toeslag is gekoppeld aan de hoogte van de zorgpremie en wordt meestal in de loop van november bekend gemaakt. Wilt u weten of u voor zorgtoeslag in aanmerking komt? De overheid heeft een handige rekenmodule gemaakt. 

Meer informatie 

Overweegt u om uw eigen risico volgend jaar te verhogen of heeft u een andere vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag verder. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.