Thuiswerken: hier moet u op letten

Thuiswerken is voor veel werknemers een blijvertje. Hoewel het uit nood is geboren, zien zowel werkgevers als hun personeel er de voordelen inmiddels van in. Maar als u ook in de toekomst regelmatig vanuit huis zult werken, is het des te belangrijker om voor een goede werkplek te zorgen.

Jonge zakenman die thuis werkt met laptop en papieren op bureau

Uw werkgever moet ervoor zorgen dat u een veilige en gezonde werkplek heeft. Het maakt niet uit of dat op kantoor is of thuis. Dit heet de zorgplicht van de werkgever en is vastgelegd in het Burgerlijke Wetboek en de Arbo-wet. 

Ergonomisch verantwoord 

Volgens de wet moet uw werkplek ergonomisch verantwoord zijn. In de praktijk betekent dit dat u goed moet kunnen zitten en dat uw computer en de plaatsing van het beeldscherm aan bepaalde eisen voldoet. 

Denk bij meubelen bijvoorbeeld aan een goede bureaustoel en een tafel of (sta)bureau met de juiste hoogte. Als u op een laptop werkt, moet u of een extra beeldscherm kunnen gebruiken of een laptopstandaard hebben met een los toetsenbord en een muis of trackpad. 

Werkhouding 

Om te bepalen of u een goede werkhouding heeft, zijn er vijf basisprincipes: 

  1. Uw bovenbenen moeten ondersteuning hebben. 
  2. Uw voeten staan goed op de grond of op een verhoging. 
  3. U zit met een rechte rug. 
  4. Uw onderarmen leunen op het bureau- of tafelblad of op (verstelbare) armsteunen. 
  5. De bovenzijde van uw beeldscherm is net iets lager dan ooghoogte. 

Thuiswerkovereenkomst 

Vanwege hun zorgplicht stellen veel werkgevers een thuiswerkovereenkomst op. Daarin staat bijvoorbeeld dat u eens in de zoveel tijd een ‘thuiswerkplek-inventarisatie’ moet uitvoeren. Een voorbeeld van zo’n overeenkomst kunt u hier bekijken. 

Zelf ook verantwoordelijk 

Ook als werknemer heeft u verantwoordelijkheden. Zo moet u, als u lichamelijke klachten heeft, dit zo snel mogelijk aan uw werkgever melden en proberen samen een oplossing te vinden. Datzelfde geldt voor psychologische klachten. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.