Wat zijn de beste sloten voor uw fiets?

Of u nu een racefiets heeft, een MTB, een e-bike of een ‘gewone’, uw fiets is een kostbaar bezit. Dus zorgt u ervoor dat ‘ie altijd goed op slot staat als u even niet in de buurt bent. Toch?

Fiets sloten

Hoeveel fietsen er jaarlijks worden gestolen, is niet bekend omdat lang niet iedereen aangifte doet. Wél bekend is dat het er veel zijn, heel veel. De Fietsersbond schat het aantal tussen de 468.000 en 772.000 per jaar!

Soorten en maten

Veel van die gestolen fietsen stonden wel op slot. Maar het ene slot is het andere niet en sloten zijn er in veel soorten en maten. Om u te helpen het beste slot voor uw fiets te kiezen, hebben wij de varianten voor u op een rij gezet.

Ringslot

Veel fietsen worden af fabriek geleverd met een ringslot voor het achterwiel. De meeste hebben ook een ART-keurmerk. Omdat het aan uw fiets vastzit, heeft uw het ringslot altijd bij u. Het biedt echter slechts beperkte bescherming en handige dieven krijgen het relatief snel open.

Kettingslot

Daarom is het verstandig om tenminste nog een slot te gebruiken. Een kettingslot, bijvoorbeeld. Hiermee kunt u uw fiets ook vastzetten ‘aan de wereld’, bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een boom. Kettingsloten zijn gemaakt van hard staal en daardoor niet eenvoudig kapot te maken.

Beugelslot

Datzelfde geldt voor een beugelslot. De meeste zijn oersterk, maar het nadeel is de beperkte vrijheid die u heeft om uw fiets ergens aan vast te zetten.

Vouwslot

Een vouwslot biedt in dat opzicht meer flexibiliteit. Ook vouwsloten zijn van hard staal gemaakt en kunt u door het gebruik van scharnieren openvouwen. Eenmaal uitgeklapt heeft het een soort ringvorm.

Draadslot

Een draadslot is een staalkabel, al dan niet met een plastic omhulsel, met een slot eraan. Het kan een fietsendief die snel wil werken misschien ontmoedigen, maar het is relatief eenvoudig kapot te maken. Een stevige draadtang is vaak al genoeg.

Sloten en uw fietsverzekering

Fietsverzekeringen zeggen niets over het aantal sloten dat u moet gebruiken. Wél hebben ze voorwaarden voor het soort slot dat u moet gebruiken. Meestal is dat een ART-keurmerkslot met tenminste twee sterren. Uiteraard kunt u ook voor drie of meer sterren kiezen. Maar: hoe meer sterren, hoe zwaarder het slot en hoe onhandelbaarder het is.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw fiets te verzekeren? Neem dan even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.